Åsa Öberg

Man kan vara receptmakare eller kock, ibland både och. Så är det för mig. Jag arbetar med förändringsprocesser och företag som behöver hitta nya vägar framåt. Som vill skapa innovationer, i Sverige och utomlands. Tillsammans skapar vi nya strategier, på nya otrampade stigar. Som forskare utvecklar jag metoder, som konsult använder jag dem. Det bästa av två världar tycker jag!

Hur får man kraft att tänka i nya banor? Jag är övertygad om att alla bär på något viktigt som inte är sagt. Det är en kraft till innovation. Här vill jag inspirera och påverka. Mitt arbete handlar om att bjuda på verktyg som fungerar. Att göra forskningen tillgänglig, varje dag. Det brinner jag för. Tidigare har jag arbetat med en palett av aktörer – vissa vinstdrivande, andra inte. Allt ifrån robotar, mode och konsumentvaror till skolchefer och Svenska kyrkan. Jag får en kick av denna mångfald – att nå ut och göra skillnad.

En del av min tid går till styrelser, paneler, juryarbete och att göra reviews på artiklar och böcker. Då får jag dela kunskap från både forskningen och mitt arbete som konsult. Fram till min doktorsavhandling inom innovation och design 2015 har jag gjort en rad olika saker, men redan 2003 började jag arbeta med designfrågor. Då startades mitt bolag Åsa Öberg AB.
Sommaren 2018 fick jag som ansvarig för grafisk design och medförfattare till boken the White Book – Lessons from a four-year journey into design-driven materials innovation, utmärkelsen Compasso d’Oro Special mention. Jag har arbetat på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, samt med designskolor som School of Management på Politecnico di Milano. Där har jag verkstad och mitt forskarteam. Det är där – med en handfull spännande forskare – våra metoder utvecklats.

Åsa Öberg
Forskare, konsult, rådgivare och inspiratör.
Doktor i Innovation Management, 2015

Magasinet – Smedjegatan 33 – Eskilstuna
+46 70 546 22 88
asa@asaoberg.se